Ima után felelősségteljes választás

Szeretett testvérem, mosta, amikor mindenkinek a szabadságára hivatkozunk, felmerül bennem a kérdés, vezetőink megválasztása teljesen mindenkitől függő kell legyen? Ki kit akar, azt válassza? Igen. De ujabb két kérdés: Akkor nem is javasolhatunk? Elbakizhatunk, de mégis fontolgathatunk. A második: furcsa, hogy ugyanolyan szavazati joga van pl. a leitatott romának, mint az egyetemi tanárnak.

Az alábbi levél közvetítésével nem rábeszélni akarok, de igenis állást foglalok, hogy az RMDSZ-ben is vannak mindenféle emberek, de értünk az elmúlt időben sokat tettek, sok mindenben közbenjártak. Ha hiányosságaik vannak: nem sokat tettünk, hogy másokat, jobbakat is odasegítsünk, magunk is sokszor közömbösek voltunk – még jó, hogy így megy egy ilyen rendszerben. Ugyanakkor arra felfigyeltem, hogy ők nem mások piszkálásából építik a jövőt, a piszkálódásokra nem sokat reagálnak, hanem végzik a dolgukat a maguk tehetsége és lehetősége szerint. Erről számolnak ők be, hogy mit teljesítettek és mi a tervük a jövőre.

Megkeresésben is az elmúlt időben és a napokban is részükről jött megkeresés – ezért kötelességemnek érzem a sorokat is közvetíteni:

 

Kedves Székely Testvérem!

Küzdelemmel és eredményekkel teli négy év áll mögöttünk. Székelyföld népe, Hargita megye kihasználta az RMDSZ bukaresti kormányzati jelenlétéből adódó lehetőségeket, s összefogással, szorgalommal, a jövőt építeni akaró erővel megteremtette az önkormányzó, az európai régiók versenyében is helytállni tudó Székelyföld alapjait.

Pál apostol gondolataiból erőt merítve az utat közösen jártuk meg, a harcot megharcoltuk, a hitet megtartottuk. Köszönöm, hogy együtt dolgozhattunk, köszönöm, hogy egymás akaratából, kitartásából erőt meríthettünk.

Néhány óra, s népünk újra megmérettetik. A június 10-i választáson eldől, elég erősek vagyunk-e ahhoz, hogy kivívott jogaink megtartásáért sikerrel küzdjünk. Június 10-én eldől, hogy az új bukaresti kormány magyarellenes intézkedéseire, jogfosztási terveire nemet tudunk-e közösen mondani. Nincs kétségem, nemet kell mondanunk. De ennek a nemnek olyan erővel kell hangzania, hogy abból minden jogfosztásunkra készülő, eredményeinket semmissé tenni kívánó törekvés értsen. És ez a NEM akkor erős, ha az utóbbi választások részvételi arányait lényegesen meghaladó (akár 70–90%) arányban részt veszünk az önkormányzati választáson, s szavazatunkat Székelyföld gyarapodására, erdélyi magyar közösségünk jogainak megvédésére adjuk.

Átérezve a közös felelősséget, kérem, szerettei, barátai, ismerősei figyelmét hívja fel június 10-e tétjére, s biztosítsuk együtt az eredményeink megőrzéséhez szükséges magas választási részvételt. Mert egy tapodtat sem hátrálhatunk, s egy tapodtat sem fogunk hátrálni.

Megköszönve az elmúlt négy év közös munkáját, tisztelettel és testvéri szeretettel köszönti:

Borboly Csaba,

az RMDSZ Hargita megyei tanácselnök-jelöltje

Csíkszereda, 2012. június 8.