Mofetták

A MOFETTA ELÉRHETŐSÉGE: +40755745573

Hargitafürdőn a 19. század elején fedezték fel a szén-dioxiddal együtt száraz gáz formájában kiáramló kén-hidrogén-gőzölgéseket. Ezeket később gyógykezelésre hasznosították, és a hargitafürdői két mofettában rendszeres kezelés végezhető. A két mofetta vegyi összetétele különbözik egymástól, így ez a változatosság különböző kezelésekre ad lehetőséget.

Bányai Jánostól (geológus, a Székelység című folyóirat alapítója) tudjuk, hogy Hargitafürdőt látogatta annak idején Apafi Mihály (1662–1690) erdélyi fejedelem is.

Természetes gyógytényezők, természetes gázömlések, a Kelemen-, Görgény- és Hargita hegyvonulatok mentén találhatók. Ezek vulkáni utóműködések következményei.

Összetételük:           – 99 % széndioxid

                                 – 0,9 % kénhidrogén

                                 – 0,1 % radioaktív elemek

1. A széndioxid hatásmechanizmusáról:

A bőrön keresztül szívódik fel, a sejtek és idegvégződések szintjén hisztamin és acetilkolin szabadul fel, melyek értágulást okoznak, részben helyi hatásuk révén, részben reflexiós úton . Nagy mennyiségű széndioxid jelenléte a bőrben azonnali oxigénhiányhoz vezet, mellyel szemben az idegvégződések roppant érzékenyek és reflex úton nagyobb oxigénellátást követelnek.

Itt lép játékba a hisztamin, ami a környéki erek tágulását befolyásolja. Ugyanakkor a központi idegrendszernek a nyúltagyban lévő érbeidegző központja is riadókészültségbe kerül a belélegzett minimális széndioxid miatt , fokozván a légzés gyakoriságát és mélységét, javítva ezáltal a tüdő oxigénellátását.

A környéki értágulat által csökken az erek ellenállása, ez pedig a szív munkavégzését könnyíti meg, ugyanakkor a belső szervek vérellátására is előnyösen hat.

2. A természetes szénsavgáz mellett fontos szerepe van a büdös gödörnek gázömlésben jelentkező rádióaktív aeroszolok jelenlétének Ezzel biztosítják a mofetta légkörének elektroionizációját,mégpedig a negatív ionok túlsúlyának irányában, aminek az emberi szervezetre nyugtató hatása van általánosságban, specifikusan pedig csökkenti a szív ritmusát, elősegíti a hajszálerek tágulását, javítja az anyagcserét.

3. A harmadik igen fontos összetevője a mofetagáznak a kén, ami kénhidrogén formájában kis mennyiségben van jelen, annál fontosabb mint gyógytényező, ugyanis bebizonyosodott, hogy a porcanyagcserében fontos szerepe van,” és mint ilyen, bizonyos reumás betegségek esetén bonyolult kémiai mechanizmusok útján előnyösen hat, mind a kopásos – degeneratív kórképekben, mind a gyulladásos ízületi elváltozásokban, oly módon, hogy a kén bizonyítottan beépül a bőrbe, a csontvelőbe, és főleg a porcszövetbe.

A mofettáról

Mint fontos természetes gyógytényezőket több betegség gyógyítására, kezelésére alkalmazzák, kiváló eredménnyel.

A gázfürdő kezelés javallt: idült, ízületi gyulladás, magas vérnyomás, érszűkület, vénás keringési zavarok esetén, szkelódermiában, stb. Előnye a gyógyszeres kezeléssel szemben, hogy mellékhatása nincs az orvosi utasítások alapján végzett kezelésnek.

A mofetta kezelés módszere a sokévi tapasztalat és egyes kutatók vizsgálatai alapján időben , 10-28 napos kell hogy legyen. Az egyes ülések időtartama kezdetben 15 perc, kétszer naponta, majd 5 percet emelve, maximum fél órát tarthat, ahhoz, hogy kellő gyógyhatást érjünk el.

Javallt, hogy a kezelés előtt, a beteg pihenjen 5 percet, majd a gaznívó ellenőrzése után, úgy helyezkedjék el, hogy a feje és a szívtájék a gáznívó fölött legyen. Lehetőleg kerülni kell minden felesleges mozgást, vagy beszédet, mert a levegőnél nehezebb gáz felkeveredik és így a beteg belélegezheti.

A napi két kezelés között lehetőleg 6-8 óra időköz kell legyen.

Több szaktanulmány alapján határozottan állíthatjuk, hogy a mofettás kezelés kiválóan alkalmas a fent említett betegségek gyógyításában Egy – három kúra elégséges az 1 és 2 stádiumban levő vérnyomás kezelésére, anélkül, hogy szedne gyógyszert a beteg. Közben megszűnik a szédülés, fülzúgás és fejfájás is.

A krónikus sokízületi gyulladásos betegeknél alkalmazott gázfürdő kezelés gyógytényezője a kén.

Javallt 20-30 perces gázfürdő, 2-3-szor naponta, három-négy héten át. A kezelés alatt a gyógyszer kerülhető, súlyosabb esetekben legalább csökkenthető. Tapasztaltuk, hogy azok a betegek, akik két teljes kúrát végig csinálnak évente, általános állapotuk javul, ízületi merevségük oldódik és laboratóriumi eredményeik normalizálódnak.

Kivonat Dr. Jakab Kálmán doktori disszertációjából

A hargitafürdői mofettakezelés hatása perifériás érbetegek doppler szisztolés indexére

Kivonat Borsa István, Jakab Kálmán, Zsidó Ágnes és Salamon Mária – a csíkszeredai megyei kórház orvosai munkájából.

A Keleti Kárpátok hegyvonulataiban mint posztvulkanikus jelenség, nagy mennyiségű, különféle összetételű gázok felszínre törése figyelhető meg. Attól függően, hogy ezek a gázok a felszín felé haladva milyen rétegeken szivárognak át, száraz emanációkként, mofettákká, vagy pedig vízköpenyen áthaladva ásványvizek formájában jutnak a felszínre. A mofetták gázaiban jelen van a 3,8 nap felezési idejű Rn-222 is, a megengedett maximál dózis alatti mennyiségben. Mindhárom fajta emanációnak gyógyászati jelentősége van.

Hargitafürdő 1360 méter tengerszint feletti magasságban, a Hargita hegyvonulat központi zónájában, andezit képződményeken elhelyezkedő település, ahol a fent említett emanációkat hosszú idő óta, empirikus módon, minden orvosi felügyelet nélkül használja a környékbeli lakosság, különféle érrendszeri, mozgásszervi vagy reumatikus bántalmak kezelésére.

A hargitafürdői két mofetta, egymástól kb. 20 méter távolságra helyezkedik el egy épületegységbe foglalva, kémiai összetételük bizonyos mértékben eltérő. Az alsó gödör gázainak százalékos megoszlása a következő:

C02 93,35 vol %, 02 1,85 vol %, N2 2,80 vol% és H2S 0,089 mg / 1 ( 1995 májusi méréseredmények ) , valamint 300pCi/lRn222.

Ezek a szénsavas- kénes gázfürdők mindazon terápiás tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a hasonló jellegű ásványvizek, nagy előnyük viszont ez utóbbiakkal szemben az, hogy alacsony hőmérsékletűek (16-19 Celsius fok), így mentesek a bórvízfürdőknél megjelenő , és bizonyos esetekben nem kívánatos termikus és hidrosztatikus hatástól, ezért korlátozás nélkül alkalmazhatók hipertóniás és reumatoid artritiszes betegek esetében is.

A mofettázó betegeken végzett Doppler-ultraszonográfiás mérések után az anyagot összeállító orvoscsoport az alábbi következtetéseket vonta le:

1. A hargitafürdői kénes-szénsavas mofetták hatásosnak bizonyulnak érszűkületes és hipertóniás betegek esetében, növelvén az alsó végtagok artériáiban, ugyanakkor csökkentvén az a. brachialisban a szisztólés nyomást, ami a Doppler-szisztolés index jelentős növekedésében tükröződik. A DSI növekedése a verőérszükületes betegeknél nagyobb mértékű mint a nem arteriopátiásoknál.

2. A hargitafürdői mofetta egy olcsó, a gyengébb jövedelmű betegek számára is hozzáférhető utó- illetve kiegészítő kezelésre nyújt lehetőséget.

3. Az eredmények megegyeznek a Kovászna-fürdői mofettáknál végzett hasonló vizsgálatok eredményeivel, ahol viszont a gázemanációk nem tartalmaznak kénhidrogént.

a biológiai hatás ezek szerint nagyrészt valószínűleg a mindkét fürdő-helység mofettáiban 90 % feletti koncentrációban jelenlevő széndioxidnak tulajdonítható.

A MOFETTA ELÉRHETŐSÉGE: +40755745573