Mit iszol és mennyit a hőségben?

A nyári eső nélküli száraz, meleg napok megmutatják, mennyire alapvető szüksége mindennek a víz! Nincs nélküle élet. A víz neked is lételemed, elválaszthatatlan vagy tőle. Az emberi test 60-65%-a víz – mely sejten belül, illetve azon kívül helyezkedik el. Nap mint nap hallhatod, mennyire fontos a folyadékpótlás, ám nem biztos, hogy tisztában vagy vele, pontosan mennyi vizet is érdemes fogyasztanod.

A minimális szükséglet az egészségedért
Az életkor előrehaladtával arányaiban egyre kevesebb vizet tartalékol a test. Míg az újszülöttek szervezete csaknem 80%-nyi vizet tartalmaz, addig a nyugdíjas évekre csupán 50% marad. A felnőtt emberi szervezetnek napi minimum 2-2,5 liter folyadékra van szüksége. Ezt közvetlen folyadékfelvétellel, illetve táplálékkal fedezheted.

Elsősorban szénsavmentes vizet, illetve gyümölcsleveket érdemes fogyasztanod. Mivel a nyári hónapokban, illetve intenzív sportolás hatására többet izzadsz, ilyenkor még több folyadékot kell fogyasztanod: ez akár három liter feletti mennyiség is lehet. Természetesen az sem jó, ha átesel a ló túlsó oldalára, és annyi vizet iszol, amennyi már nem esik jól. Így ugyanis véred felhígul, amivel szívedet intenzívebb munkára készteted. Figyelj tehát tested jelzéseire, és ne vidd túlzásba!

Ami dehidratál
Nem mindegy, hogy milyen folyadékot fogyasztasz, bizonyos italok ugyanis kifejezetten dehidratálják a szervezetedet. Koffeintartalmából adódóan vizet von el a testtől a kávé, a fekete tea, az energiaital. Ugyanez vonatkozik az alkohol minden formájára.

A folyadékhiány következményei
Talán nem úgy gondolsz az elégtelen folyadékfogyasztásra, mint valós veszélyre, pedig komoly következményekkel is járhat. Ha szervezeted dehidratálódik, előbb-utóbb kellemetlen panaszokkal szembesülsz majd.

Száraz bőr, karikás szem
Bőrödet nem csupán kívülről, belülről is táplálni kell. A tested víztartalmának mintegy 20%-a bőröd külső felületén, az úgynevezett stratum corneumban található. Ha nem veszel magadhoz elegendő folyadékot, bőröd kiszárad, kipirosodik, és az öregedés első jelei is hamarabb mutatkoznak meg rajta. Bár a karikás szem elsősorban az alacsony vérnyomás vagy a kialvatlanság jele, másra is utalhat. Ha vérkeringéseddel minden rendben, és épp nem vagy különösebben fáradt sem, érdemes odafigyelned a folyadékpótlásra. Tested dehidratáltsága is felelhet ugyanis a kellemetlen karikákért.

Fejfájás, fáradtság
Anyagcseréd lelassulhat, ha nem iszol napi 2-2,5 liter folyadékot. Ennek következtében a méreganyagok felhalmozódnak a testben, ami számos kellemetlen tünettel hívja fel magára a figyelmet. Ha mindennapjaidat rendszeresen fejfájás, gyakori fáradtság kíséri, a probléma hátterében a folyadékhiány is meghúzódhat. Fogyassz több szénsavmentes ásványvizet, így nemcsak az anyagcserét serkentheted, de a hiányzó ásványi anyagokat is pótolhatod.

A nyári nap heve alatt élvezd és csodáld a víz éltető erejét!