Hargitafürdő

… AHOL OTTHON VAGY

1325

méter


átlagos tengerszintfeletti magasságon terül el

5

borvíz forrás


Csipike, Vallató, Piricske, Szemvíz, Lobogó

3

sípálya


Kossuth, Miklós és Csipike +1 hófánk pálya

2014

januártól


pálos szerzetesek szolgálnak Hargitafürdőn

A közigazgatásilag Csíkszeredához tartozó Hargitafürdő helyi érdekeltségű üdülőtelep a megyeközponttól 19 km-re, 1250–1400 m tengerszint feletti magasságban helyezkedik el, Hargita megye legmagasabban fekvő települése.

Megközelíteni a Csíkszeredát Székelyudvarhellyel összekötő, DN 13 megyei útszakaszról lehet, a Tolvajos-tetői leágazástól (hármas kereszt) a 138 A megyei úton, amely jó minőségű, aszfaltozott, 7 km hosszú, mindig járható, időjárástól függetlenül.

A település fontos szerepet játszik a vidék turisztikai életében, számos lehetőséget nyújt pihenésre, kikapcsolódásra, sportolásra.

A téli sportok kedvelői összesen 7 km, különböző nehézségű pályákon hódolhatnak szenvedélyüknek. A síelésre alkalmas hó általában 4 hónapot tart. A hóréteg átlagos vastagsága 60–70 cm.

Nyáron a mofetták csodatevő hatását élvezhetik a gyógyulni vágyók, a gyalogtúra-kedvelők két kijelölt turistaösvényen fedezhetik fel a táj szépségeit.

A kerékpározóknak egy majdnem 7 km hosszú hegyi kerékpárút létesült.

Felejthetetlen élményt nyújtó kalandpark is épült, a másfél hektárnyi területen kialakított pályákon kicsik és nagyok egyaránt próbára tehetik ügyességüket és erejüket.

Hargitafürdőt az elmúlt évtizedekben a kaolin kitermelése, ásványvízforrásai (borvizek) és mofettája tette ismertté.

Napjainkban Hargifürdő jelene és jövője a turizmus, ennek érdekében több korszerű infrastrukturális megvalósulás is született: aszfaltozott biatlonpálya, kerékpárút, kalandpark, korszerű jégpálya épült.

A hargitafürdői borvizek (ásványvizek) szív- és érrendszeri megbetegedésekre, illetve krónikus
gyulladásokra javallottak.

Hargitafürdőn a 19. század elején fedezték fel a szén-dioxiddal együtt száraz gáz formájában kiáramló kén-hidrogén-gőzölgéseket. Ezeket később gyógykezelésre hasznosították, és a hargitafürdői két mofettában rendszeres kezelés végezhető. A két mofetta vegyi összetétele különbözik egymástól, így ez a változatosság különböző kezelésekre ad lehetőséget. Elérhetőség: +40755745573

Hargitafürdő borvizei gyógyjavallata azonos. Szív- és érrendszeri megbetegedésekre, illetve krónikus gyulladásokra javallottak. Belső kezelésre ezeket a vizeket szív és keringési panaszokra ajánlják.

Források: Csipike, Vallató, Piricske, Szemvíz, Lobogó. A Vallató-, illetve Lobogó-forrás egyben feredő (fürdőmedence) is. A Vallató nevének eredetét a hőmérséklete magyarázza, amely télen-nyáron 6-7 C˚.

Fotó forrása: visitharghita.ro

A téli sportok kedvelőinek Hargitafürdő egyik legkedveltebb központjává vált, ami kitünő hóviszonyainak köszönhető. A sízésre alkalmas hó általában négy hónapot tart, december, január, február, március, de nem ritkák azok az évek, amikor a síidény májusig is kitolódik. Télen a középhószínt meghaladja a 60 cm-t.

Fotó forrása: sielok.hu

A Keleti-Kárpátok gyönyörű csúcsai között, Hargita hatalmas fenyőrengetegében, a páratlan szépségű környezetben épült Balu, Románia egyik legrégebbi kalandparkja. A Balu Park büszkesége a 985 m hosszú tiroli amelyből 350 m egy tó fölött halad.

A 11 különböző nehézségi fokú pálya 190 fára szerelt játékelemből és 190 platformból áll összesen 1,5 hektár területen. A kalandra vágyók kortól függetlenül megtalálják nálunk a szórakozást, kikapcsolódást, az adrenalint és mindenek fölött a felejthetetlen élményt.

Forrás: Balu Park weboldala. További információkért lépj velük kapcsolatba.

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!